Sofia Freediving Cup 2012

Първото състезание по свободно гмуркане в България
На 17ти и 18ти ноември 2012 в гр. Банкя се проведе първото състезание по свободно гмуркане в България – Sofia Freediving Cup. Състезанието се състоя на 25 метров басейн в СБР „Здраве” по правилника на световната асоциация по свободно гмуркане (AIDA).
Sofia Freediving Cup беше открита от кмета на Банкя г-н Рангел Марков. В рамките на двата състезателни дни 35 състезателя от 5 страни премериха сили в 3 дисциплини.
В събота състезанието започна с най-атрактивната дисциплина – динамична апнеа с плавници:  хоризонтално плуване на един дъх под вода с плавници. Целта е да се покрие максимална дистанция, без значение от времето на гмуркане. Данаил Едрев изплува 162 метра под вода на един дъх и постави нов национален рекорд на България, като постижението му донесе бронзов медал в дисциплината. На първо място с еднакъв резултат (175 метра) са Арис Йоанидис и Димитрис Чатциментор от Гърция.
В неделя при статична апнеа:  максимално задържане на дъха, лежейки на повърхността на водата в неподвижно състояние първи стана отново Арис Йоанидис с резултат 5 минути и 53 секунди.
След обедната почивка състезателите се съревноваваха в дисциплината динамична апнеа без плавници: отново хоризонтално плуване под вода, но без плавници (като при бруст стила).
Данаил Едрев направи 135 метра и подобри националния си рекорд с 24 метра, класирайки се на второ място.
При жените безспорен фаворит беше Любица Трутич от Сърбия, която зае първите места във всички дисциплини (1 национален рекорд) и спечели купата на София по свободно гмуркане и Suunto D4i. При мъжете купата на София бе спечелена от Арис Йоанидис – отново първи места и в трите дисциплини.
Румяна Боева от клуб „Приятели на морето” постави нови национални рекорди в две от дисциплините – 100 метра динамична апнеа с моноплавник и 3 минути и 44 секунди статична апнеа. Виктория Данова изплува с атрактивна техника 61 метра без плавници, което също е национален рекорд на България.
Общо 9 национални рекорда бяха подобрени в рамките на двата състезателни дни: 5 български, 1 сръбски, 2 естонски и 1 от Румъния:
Мъже:
  • Данаил Едрев 162 м DYN (България)
  • Данаил Едрев 135 м DNF (България)
  • Адриан Лица – 107 м DYN (Румъния)
  • Ерки Енквист 118 м DNF (Естония)
  • Ерки Енквист 157 м DYN (Естония)
Жени:
  • Румяна Боева 3:44 STA (Бълагрия)
  • Румяна Боева 100 м DYN (България)
  • Виктория Данова – 61 м DNF (България)
  • Любица Трутич- 111 м DNF (Сърбия)
Любомир Стефанов и момчетата от Seanomad Freediving Team се справиха отлично с организацията на събитието. Състезанието получи отлична оценка от наблюдателите на световната асоциация (AIDA) и ще стане традиционно, а България влезе във фридайвинг картата на Европа.
Sofia Freediving Cup 2012 се осъществи с любезната подкрепа на фирма „Дайвтек” ООД – официален вносител на Aqua Sphere и Suunto за България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *