Национален рекорд и сребърен медал от AIDA Hellas Pool Championship 2013

6 чисти гмуркания, един национален рекорд и един сребърен медал – това е равносметката от участието на Seanomad Freediving Team на гръцкото първенство на басейн – AIDA Hellas Pool Championship 2013, провело се на 12.05.2013 в Атина.

Преди началото на състезанието успяхме да се изгубим в Атина, но налетяхме на акропола и още някои от забележителностите…

И трите басейнови дисциплини бяха в един ден – статична апнеа, динамична апнеа с плавници, динамична апнеа без плавници. Ивайло Стоянов не беше притеснен от закъснението ни и стартира с добра статична апнеа – бял картон. Кратка почивка след статичната и започнаха сериите в  динамичната апнеа с плавници –  DYN. За мен това беше най-важната дисциплина – ден преди състезанието пристигнаха новите моноплавници и очаквахме хубави плувания за мен, Дани Едрев и Иво. Нямахме време на пробваме плавниците – трябваше да се получи директно дълго плуване на състезанието. Не е добра идея в последния момент да се сменя важна част от екипировката, но нямахме избор.

Аз влязох във втора серия, бях спокоен и очаквах да стане добро плуване. Направих 168 метра с лекота, нов национален рекорд на България в динамичната апнеа. Трябваше да плувам повече, но нямах много тренировки с моноплавник напоследък и предпочетох да съм сигурен.

Иво стартира малко след мен, и той с моноплавник, който обува за първи път. Чисто плуване и бял картон и за него – само позитивни емоции и трупане на опит.
Аз се ядосах, че не направих поне 175м и очаквах Дани Едрев да ги направи, но той излезе малко рано – 150 м, отново бял картон…За следващото състезание ще имаме повече време да свикнем с моноплавника и да правим по-дълги апнеи на тренировките…

Гърците имаха няколко доста силни състезателя – първият направи 203 м, вторият 200, третият – 189 м. Възнамеряваме за състезанието в края на месеца да ги догоним, има достатъчно време до тогава.

След динамичната с плавници имаше почивка и започна DNF. Това е специалитетът на Дани Едрев, който месец по-рано направи 151 метра на състезанието в Ниш.

Аз бях заявил 76 метра, бях ОК преди старта, но си бях изпълнил плана за деня с динамичната и не бях мотивириран да правя дълго плуване без плавници. Излязох на 105 метра, бял картон.

Дани Едрев
беше 20 минути след мен – очакваше се дълго плуване и той го направи –144 метра без плавници (на 50 метров басейн). Арис Йоанидис беше в следващата серия и знаеше колко е изплувал Дани и съответно се напъна и направи с няколко метра повече. Така Дани остана със сребърен медал, Арис е първи, Димитрис Чатциментор е трети.

Като цяло – поредното успешно състезание за Seanomad Freediving Team. Този месец сме на още две състезания и очакваме корекции на рекордите във всички басейнови дисциплини. Очаквайте добри новини скоро!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *